Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2017

Egy bombatámadás elronthatja az ember étvágyát? Ki az az Alex, akinek a kezéről egy zenekart neveztek el? Miért kezd hat európai zeneszerző a Thiva-beli női börtön lakói által rögzített hangokkal komponálni? Hogyan szól egy nagydob, ha egy köteg ceruzával rajzolnak rá? Mit csinál majd egy sereg ember, ha oszcillátorokat forrasztott és kötött össze egy nagy meta-hangszerré? Milyen „szórakoztató komolyzenét” ír egy magyar zeneszerző egy osztrák együttes számára egy 1923-as szovjet némafilmhez? Miért veszi fel egy amerikai együttes egy citrusféle francia nevét?

 

A válaszokat idén is az újzene legkiválóbb előadói és alkotói szállítják majd nekünk Budapestre a világ legkülönbözőbb sarkaiból Görögországtól Észtországig, az Egyesült Államoktól Libanonig. A fesztivál idei programja számos hangversenyből, családi és felnőtt közönségnek szánt műhelyfoglalkozásból, előadásból, kiállításokból és filmvetítésből áll. A Budapest Music Center könyvtárában elrendezett olvasó sarokban a fesztiválon elhangzó művek partitúráit tanulmányozhatják az érdeklődők.

 

Az előadásokhoz, koncertekhez kapcsolódóan a közönség az el- hangzó darabokat, azok zeneszerzői elgondolásait kreatív részvé- tellel, irányított gyakorlatok által ismerheti meg, ezáltal is segítve a hozzáférést a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világához.