Stockhausen: Mikrophonie – beszélgetés Eötvös Péterrel

2017 decemberében lesz 10 éve, hogy elhunyt a huszadik század második felének egyik legnagyobb hatású komponistája, Karlheinz Stockhausen (1928-2007). Átlátszó Hang Fesztiválon elhangzó Mikrophonie ősbemutatóján egykoron közreműködött Eötvös Péter is, aki 1976-ig tagja volt Stockhausen együttesének. Őt kérdeztük erről az időszakról.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2017

Egy bombatámadás elronthatja az ember étvágyát? Ki az az Alex, akinek a kezéről egy zenekart neveztek el? Miért kezd hat európai zeneszerző a Thiva-beli női börtön lakói által rögzített hangokkal komponálni? Hogyan szól egy nagydob, ha egy köteg ceruzával rajzolnak rá?

Mi és Ők

Mi ugyanazt halljuk, mint ők? Ők tudhatják azt, amit mi? Mi egy nyelvet beszélünk? És ők ugyanazt?  A sorban kilencedik, 2022-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon a sokféle megközelítés a közös nevezőként szolgáló „Mi és Ők” mottójában egyesül.

Transitus Angeli

fixed media audiovizuális mű Rendező: Stewart Collinson &amp; Andrea Szigetvári Látvány: Stewart Collinson Zene: Szigetvári Andrea &nbsp; A Transitus Angeli c. audiovizuális mű kiindulása két szintetizált haranghang, melynek modelljéül a szegedi nagyharang és egy velencei kisebb harang szolgált. A haranghangok a mű során torzulnak, átalakulnak, zajokkal, környezeti hangokkal egészülnek ki.  Először a hangzó anyag, a &hellip; <a href="https://2017.atlatszohang.hu/2021/12/11/transitus-angeli/">Continued</a>

Transitus Siderum (2015)

A Transitus Siderum az éjszakai utazás élményéből táplálkozik, a zene alapjául útburkolati jeleken guruló kerekek hangzásának felvételei szolgálnak. A mozgókép forrásai 8 mm-es filmre festett képekből készített animációk.

Wilderness Series (2016)

A mozgókép alkotóját, Karl Doingot az a vágy vezérelte, hogy a természeti környezettel kapcsolatos, új narratívákat találjon. Az érintetlen tájak ábrázolása, vagy a vadvilág fotózása helyett a filmben szereplő képek egy természetes folyamat eredményei, és úgy írhatók le, mint a természet által és nem a természetről készült képek. Egy újrahasznosítot

Sound_Tracks

A Sound_Tracks egy hamarosan megjelenő hangzó zenei lexikon, melyet fesztiválunk régi barátai, a berlini DieOrdnungDerDinge hoz létre.

Indoor Jogging

Az Indoor Jogging a torontoi Germaine Liu és Christopher Willes interaktív hallgatási és hangalkotási élménye.

Bouncing Music

A Bouncing Music elegáns, fizikai törvényszerűségeken alapuló, zenei játék, illetve kompozíció eszköz, amelyet a kínai kreatív fejlesztő, Wenzy (Ziyang Wen) készített.