koncert
Szimpla Kert

JAZZAJ az Átlátszó Hangon

Bali János analóg-elektronikai zenei kurzusának zárókoncertje

A JazzaJ egy 2011-ben indult zenei műhely, amely a magyar impro- vizatív zenei szcénát fogja össze. Bár a fellépő zenészek több- sége a free jazz világából érkezett, élénk a kapcsolat az elektro- nikus-, zaj-, folk- és a kísérletező kedvű komolyzenészekkel is. Nem stílus szerint válogat, hanem belső attitűd, gondolkodás- mód alapján. A „jazz” a zabolátlan, kreatív életerő, ami folyton megújítja saját formáját, míg a „zaj” a legkülönfélébb hangok iránti maximális toleranciát jelzi.

 

 

„A kurzus résztvevői analóg szintetizátor-áramköröket forrasztanak: feszültségvezérelt oszcillátorokat, szűrőket, összadó- és szorzóáram- köröket (kézügyesség és műszaki tapasztalat függvényében több különböző szinten lehet a munkába bekapcsolódni). Ezekből közös hálózat épül, egy kollektív szuperszintetizátor, mely január 10-én este a kurzus résztvevőinek kezében koncert keretében szólal meg. A hálózati struktúra által irányított, improvizatív darabot adunk elő – melyben alapkérdés a médium, a tér és a játékszabályok viszonya. Egyszerre használjuk a hetvenes-nyolcvanas évek technikáját és a mai, hálózatszerű közösségi gondolkozást.”
Bali János Liszt díjas karnagy és furulyaművész. Repertoárja a közép- kortól a legmodernebb zenéig terjed, maga is komponál és improvizál. Évtizedek óta tanít is, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus egyetem docense.

Közreműködik

  • Bali János - workshopvezető

program